Podustva severná

Podustva severná

Latinský názov: Chondrostoma nasus

Lovná miera (cm): 30

Doba hájenia: 15.3- 31.5.

Podustva severná sa nachádza v celkom slušnom množstve na území Slovenska a po svete je taktiež široko rozšírená. Napriek tomu treba podotknúť, že kedysi bola u nás výrazne početnejšia. Dnes sa uloví len 20 % z toho, čo sa ulovilo v 70- 80 tych rokoch. Pokles podustiev je zapríčinený ľudskými zásahmi do životného prostredia, budovaním umelých bariér, čo má za následok absenciu prirodzeného výteru, počty podustiev ďalej riedia kormorány a pytliaci, ktorí ich likvidujú počas neresu. Bežné úlovky podustiev majú dĺžku 25- 40 cm, no rekordné exempláre dosahujú aj 60 cm a hmotnosť vyše 2 kg. Podustava severná rastie pomaly, obe pohlavia zhruba rovnakým tempom. Priemerná trojročná podustva na Slovesku má cca 11- 18 cm, v desiatich rokoch má 26- 35 cm. Priemerná dĺžka života je 10- 12 rokov, výnimočne sa dožívajú do 20 rokov.

Podustva severná žije (v početných) hejnách a jej spôsob života vystihuje jej český názov „ostroretka stěhovavá” pretože dokáže migrovať aj desiatky kilometrov z dôvodu neresu, či nedostatku potravy. Väčšinou sa vyskytuje v riekach, no dokáže sa prispôsobiť aj životu v stojatých vodách. Podustva severná nie je veľmi náročná na úkryty, no vyžaduje si tvrdé dno. Od jary do neskorej jesene sa drží spravidla v relatívne plytších úsekoch, na zimu vyhľadáva hlbšiu vodu, najmä tzv. prietočné jamy.

Zloženie potravy sa počas života podustvy mení, mladšie jedince konzumujú najmä živočíšnu potravu (hmyz), dospelé podustvy sa takmer výhradne živia iba rastlinnou potravou (riasy, sinice). Podustva severná má ústa výrazne spodné, slúžia na zoškrabávanie potravy z kameňov. Ak sa vyberieme na lov podustiev, vhodné miesto môžeme odhaliť aj pozorovaním vody, podustvy sa môžu prezradiť typyckými zábleskmi. Ak takéto miesto aj neodhalíme, nič sa nedeje, podustvy je možné stiahnuť z pomerne širokého okruhu krmením. Ešte je vhodné pripomenúť, že výborným zhromaždiskom podustiev zo širokého okolia bývajú vyústenia bitúnkov, mestských kanalizácií a všetky tie miesta, kde sa dostáva do vody čo i len trocha súce sústo.

Podustva severná je schopná žiť aktívne 365 dní v roku a 24 hodín denne a preto sa na lov môžeme vybrať aj uprostred zimy, najlepšie mesiace sú však zrejme August a September kedy sa priemerne uloví 40- 50 % všetkých podustiev. Čo sa týka doby lovu platí to, čo pri iných kaprovitých rybách, v lete najlepšie berú v podvečer- večer. V chladnejších mesiacoch podustva berie po celý deň. V prikalenej vode máme o čosi väčšiu šancu na úspech, pretože vtedy je podustva pochopiteľne menej prezieravá a pravdepodobnosť jej ulovenia sa úmerne zvyšuje. Lovíme všetkými lovnými technikami až na prívlač (takto možno chytiť podustvu len veľmi sporadicky na nejakú malú nástrahu). Najčastejšie lovíme na plánavú (pri dne) a na feeder. Používame jemné náčinie a pozorne sledujeme plavák/špičku prútu pretože berú len veľmi opatrne. Pred a počas lovu sa odporúča kŕmenie, vtedy chytáme na to, čím kŕmime, ak nekŕmime, je lepšie zvoliť prirodzenú nástrahu. Skutočne je lepšie loviť v prikalenej vode, pretože v čistej vode sa podustva veľmi účinne vyhýba nátraham, dokonca sa môže stať, že vyzbiera celé krmivo z dna práve okrem našej nástrahy. Zhrnuté a podčiarknuté: lovte v prikalenej vode a pred a počas lovu prikrmujte. Ako nástrahu potom môžete zvoliť prakticky čokoľvek, najobľúbenejšie nástrahy na podustvy sú: kostné červy, hnojáky, krúpy, kolienka, kukurica, či pečivo. S ulovenou rybou zaobchádzame opatrne pretože podustva severná je obzvlášť chúlostivá na poranenia a dlhší pobyt na suchu. Zaujímavé je, že v prípade, že sa v rovnakom toku vyskytujú podustvy a hlavátky, tak práve podustvy tvoria majoritnú časť potravy hlavátok.

Neres podustiev prebieha v marci až máji. Podustvy dosahujú pohlavnú dospelosť medzi 3-6 rokom a u samcov sa počas neresu objavuje trecia vyrážka. No miesto trenia tiahnu vo veľkých hejnách proti prúdu do plytkých partií (časti len 15- 20 cm hlbokých) zvyčajne v prudkom prúde. Neresiská bývajú na štrkovitých plytčinách, alebo v menších prítokoch, ktoré majú o niečo teplejšiu vodu ako hlavný tok. Samotný neres prebieha búrlivo, samce sú na neresiskách prítomné nepretržite a samice s dozretými ikrami prichádzajú vo väčších, či menších skupinách postupne. Mliečaky rôznych vekových skupín na neresisku prevládajú, niekedy na 1 ikernačku pripadá až 20 mliečakov. Samička nakladie 1000- 65000 ikier a vzhľadom na plytkú vodu a veľké množstvo podustiev sú ikry väčšinou bez problémov viditeľné voľným okom. Plôdik sa liahne o 10- 12 dní. Podustvy pri nerese sú veľmi zraniteľné, je ich veľké množstvo, stanovisko nemenia a sú v plytkej vode, takto sa stávajú ľahkým cieľom pytliakov, ktorí ich vylovujú veľkými čereňmi alebo sieťami.