Mrena severná

Mrena severná

Latinský názov: Barbus barbus

Lovná miera (cm): 40

Doba hájenia: 15.3- 15.6.

Mrena severná sa vyskytuje na väčšine európskeho územia, pomerne rozšírená je aj v rámci Slovenska. Na našom území sú bežné úlovky mreny od 25- 50 cm, rekordné exempláre majú 70, zriedka i 80 cm. Najväčšie úlovky dosahujú dĺžky vyše 1 metra a hmotnosť okolo 10 kg ( v mimulosti boli takéto mreny severné ulovené aj u nás). Rast mreny je pomalý. Samce rastú pomalšie a dožívajú sa aj výrazne kratšieho veku, mreny cez 50 cm sú už výhradne ikernačky.

Mrena severná je teritoriálna (migruje iba počas neresu a pri nedostatku potravy) a hejnovitá ryba. Netvorí veľké hejná, avšak ak ulovíte jednu mrenu, máte veľkú šancu uloviť i ďalšie. Žije v prúdiacich úsekoch mrenového pásma ako aj v prúdiacich úsekoch nížinných tokov. Často preniká až do spodných úsekov pstruhových vôd. Mrena má ráda čistú vodu bohatú na kyslík a tvrdé štrkovité alebo kamenité dno. Cez deň sa zdržuje najmä v silnejších prúdoch blízko dna. Stanoviská občas mení v závisloti od ročného obdobia, stavu vody, či dostupnosti potravy. Mreny sa zdržujú pri dne a tam aj hľadajú potravu, a to pozoruhodným spôsobom. Ak cítia potravu pod kameňom, dokážu ho svojím silným telom prevrátiť a z kameňov taktiež okusávajú malé živočíchy, či riasy.

Mrena severná je všežravec, medzi jej zložky potravy patria: larvy hmyzu, slimáky, červy, drobné rybky, ikry i riasy (tie tvoria dokonca až cca tretinu potravy). Keď mreny prijímajú potravu sprevádzajú ich aj iné druhy rýb, ktoré parazitujú na ich úsilí. Pri love dbáme na to, aby sme chytali pri dne. Najviac mrien sa uloví od júla do septembra, v zime mreny potravu neprijímajú. Za potravou vyrážajú skoro ráno a neskoro večer z hlbších vôd do vôd plytších a kľudnejších. U veľkých mrien je výrazná ich nočná aktivita. Priaznivými okolnosťami stimulujúcimi aktivitu mrien sú slabý dážď, vietor, počasie- pod mrakom.

Mreny môžeme loviť prakticky všetkými spôsobmi, v kurze sú najmä feeder, položená a plávaná. Každopádne naše náčinie treba lovu mrien prispôsobiť pretože sú to obzvlášť silné a bojovné ryby. Lov mreny severnje vyžaduje silnejšie vlasce, tvrdý zásek a nastavenú brzdu. Ako nástrahy najčastejšie volíme: kostné červy, dážďovky, syr, kukuricu, pelety, živé alebo mŕtve rybky. Na háčik môžeme pripraviť bohatú nádielka- mrenám veľké sústa nerobia problémy. Po ulovení mreny s ňou zaobchádzame opatrne pretože jej telo pokrýva menšia vrstva slizu ako je tomu u iných rýb.

Mrena severná sa rozmnožuje od mája do júla, teda neskôr ako iné kaprovité ryby. Samičky dosahujú pohlavnú dospelosť približne v šiestom roku, samčeky už o rok- dva skôr a počas neresu majú silnú neresovú vyrážku. Neres prebieha v plytkej vode so štrkovým dnom, je pomerne búrlivý- z jednou ikernačkou sa vytiera niekoľko podstatne menších mliečniakov. Samička vypúšťa 4- 10 tisíc ikier (ktoré sú mimochodom jedovaté). Plôdik sa liahne o 10-15 dní.