Príprava partiklu

| 5.5.2012 | 10 502 x | 3 komentárov

Nástraha na kapra

Partikel, už mnoho krát preberaná téma medzi rybármi. Jednoduchá a asi aj najlacnejšia alternatíva pri love kaprov, alebo amurov.

Ulovený kapor

Je tu éra boiliesov a peliet, ktoré začali rybári preferovať. Priznám sa, že aj ja som používanie partikla veľmi obmedzil a dávam prednosť ako väčšina z nás spomínanému boilies a peletám, no na partikel som stále nezabudol a nedám naň dopustiť. Aká príprava je teda správna a ktorý partikel je najúčinnejší?

Pri love kapra veľmi nehladím na prípravu partikla, väčšinou komponenty len jednoducho uvarím, alebo zalejem do mäkka, zmiešam a partikel je pripravený na lov. Ak ho chceme ešte vylepšiť, existujú rôzne druhy boosterov, arom a iných tekutých alebo suchých komponentov, ktoré ja osobne vôbec nepoužívam. Tiež si myslím, že kapor nie je pri partikli až tak vyberavý ako amur, viem to z niekoľko ročných skúseností. Daľšia vec, podľa mňa výhoda pri love kapra je, že nepotrebujeme veľké množstvo partiklu, vždy ho používam ako vedľajšie kŕmenie k boiliesu.

Najdôležitejšou vecou v tejto téme sú určite suroviny na prípravu partiklu. Osobne mám najradšej kukuricu, repku, žito, hrach, takisto za partikel považujem aj tigrý orech, ktorý dostaneme kúpiť v každom rybárstve a nie je sním žiadna robota.. Zo spomínaných surovín varím len kukuricu a hrach. Repku a žito vždy zalejem jeden alebo dva dni pred lovom.

Lov amura s partiklom je o niečom inom, nemôžeme to porovnávať s lovom kapra a to hneď z niekoľkých dôvodov.

Amur

Partikel určený pre amurov pripravujem často aj dva mesiace do predu, je to z jednoduchého dôvodu, amur miluje zakvasený partikel. Ako teda správne pripraviť partikel a vylepšiť kvasenie?

Všetky vybrané suroviny uvaríme a rozmočíme, po uvarení necháme partikel vychladnúť a neskôr všetko zmiešame do jednej veľkej alebo viacero malých nádob. Najlepšie je vybrať si nádoby, ktoré dokážeme uzatvoriť. Na vylepšenie kvasenia môžeme na vrch partikla položiť krajec chleba, zmiešať partikel s bielim jogurtom alebo sušeným mliekom, čo mám ja najradšej. Pokiaľ sa dá, pripravte si partikel vo veľkom množstve, mám tým namysli 100 kg a viac, pretože na rozdiel od kapra, amur dokáže príjmať naozaj veľké množstvo partiklu. Verte mi, že takto pripravený partikel je pre amura neodolateľný.

Príprava a postup pri výrobe partikla:

Tento partikel je určený pre amurov a je pripravovaný tri mesiace pred lovom, môžete ho použiť tiež pri love kapra, ktorému takto pripravený partikel určite nevadí. Prajem vám úspešný lov pri love s partiklom…

Ako prvé si pripravíme suché suroviny, z ktorých budeme partikel pripravovať:

Partikel

Žito a repku zalejeme horúcou vodou a necháme odstáť aspoň jeden deň. Je dôležité, aby bola nádoba stále plná vody, keďže suroviny naberú na objeme.

Žito a repka

Žito a repka

Kukuricu varíme cca 2-3 hodiny

Kukurica

Dokončený partikel

Dokončený partikel

Na urýchlenie kvasenia pridávam do partikla sušené mlieko

Sušené mlieko

Štítok:

Rubrika: Kaprárina

O autorovi ()

Komentáre (3)

Trackback URL | Komentáre RSS Feed

  1. oliver píše:

    Prosím ťa, z repky používaš semená alebo čo?

  2. Tomas píše:

    +oliver, z repky sa pouzivaju iba semena, vidno to aj na fotkach.

  3. Martin píše:

    Ahoj chcel by som pripravit partikel podla tvojho receptu kolko cca suseneho mlieka by som mal dat do 110 l.suda za odpoved vopred dakujem

Ak chcete, môžete pridať komentár: