Hotové vs. mrazené boilies

| 18.2.2012 | 1 547 x | Komentovať

Tento článok sme Vám priniesli v spolupráci s NIKL

Od čias, keď sa v Čechách a na Slovensku začal výrazne rozvíjať cielený lov veľkých kaprov uplynulo už naozaj veľa rokov. Čo sa týka návnad a nástrah, na začiatku bolo na trhu k zohnaniu len naozaj obmedzené množstvo kvalitných návnad a nástrah, konkrétne boilies bolo v zásade veľmi podobného charakteru.

Išlo o boilies vyrobené väčšinou z veľmi jednoduchých mixov typu 50/50 doplnených o farbivo, veľkú dávku arómy, v najlepšom prípade o lacné sladidlo a poriadnu dávku chuťovo veľmi výrazného konzervantu (stabilizátora). Napriek tomu bolo na tieto prvé „hotovky” v svojej dobe ulovených naozaj veľké množstvo rýb, vrátane tých najväčších. Prečo aj nie, keď sa v tej dobe jednalo o vrchol v doposiaľ používaných návnadách. S postupom času a najmä prísunom informácií zo západu začali prví pionieri experimentovať s domácou výrobou boilies za použitia podstatne hodnotnejších vstupných surovín a s tím taktiež prichádzali viditeľne lepšie výsledky.

Nikl boilies

Postupujúci trend predháňania sa vo výrobe pokiaľ možno najatraktívnejších, najstráviteľnejších a najvýživnejších návnad pokým odsunul toto ekonomické boilies postupne do úzadia. A rovnako tak aj znižujúce sa množstvo úlovkov veľkých rýb vzhľadom k silnej konkurencií kvalitných novodobých návnad v našich malých krajinách spôsobili, že bolo hotové boilies na pár rokov takmer úplne zavrhnuté. Keďže má však každá minca dve strany, aj používanie doma rolovaného či mrazeného boilies s sebou prinieslo aj isté úskalia.

Tým hlavným a naozaj zásadným je veľmi náročné skladovanie takéhoto boilies na dlhých výpravách, keďže doma rolované alebo komerčne mrazené boilies je väčšinou náchylné k zaplesneniu. S tým je spojená potreba ich skladovať doma v mraziacom boxu alebo na dobre vetranom mieste v dobre priedušných sakoch, kde dôjde k jeho postupnému vysušeniu až „na kameň”. Pri potrebe skladovať väčšie množstvo návnady sa teda jedná o potrebu mať vyhradeného kopu voľného miesta v mraziacom boxe a alebo naopak dostatok priestoru pre jeho sušenie. Dlhodobým sušením však drvivá väčšina boilies zbytočne stratí na svojej atraktivite a rýchlej účinnosti.

Boilies

Problém so skladovaním pokračuje následne aj pri vode. Pokiaľ nemáte ideálne podmienky, akými sú najmä nízka vzdušná vlhkosť, dostatok priestoru pre sušenie a pekné počasie, je skladovanie veľkého množstva boilies napríklad na dobu 2 týždňov ozajstným orieškom.

Väčšine z Vás sa s istotou na dlhej výprave sprevádzanej daždivým počasím stalo, že Vám návnady začali bez milosti plesnivieť. Všetci, kto majú podobnú skúsenosť určite potvrdia, že „zachraňovať” napríklad 30kg boilies vo vnútri malého vlhkého bivaku je vopred prehraná bitka…

Doba však pokročila a najmä vďaka extra šetrným prírodným stabilizátorom a novým výrobným technológiám je už na trhu niekoľko výrobcov, ktorí sú schopní vyrobiť hotové boilies v tej najvyššej kvalite. Trend používania hotového boilies prišiel zo Západnej Európy, kde rybári taktiež dlhú dobu preferovali lacné hotové boilies (najmä z mixov podobných euro mixom 50/50), následne mrazené boilies a dnes takmer všetky renomované spoločnosti produkujú ročne desiatky ton toho najkvalitnejšieho hotového boilies…

(foto 3)

Aj keď na trhu existuje naozaj nepreberné množstvo najrôznejších konzervantov používaných v potravinárskom priemyslu, len hŕstka z nich je vhodná pre použitie v boilies…

Prvé hotové boilies, ktoré sa objavili na trhu v 80-tych rokoch v Anglicku a neskôr v krajinách Beneluxu obsahovali jako konzervačnú látku rôzne soli kyseliny benzoovej. Tieto benzoany dôverne poznáte z rôznych potravín. Myslíte, že nie?? Ale áno, bežne sa s nimi stretnete napr. v klasickej plnotučnej horčici či kečupe. Len si predstavte chuť horčice na jazyku. Tá „škrabľavá kyslá pachuť”, ktorá Vám ostane v ústach sú práve naše vďačné benzoany. Určitý čas kaprom neprekážali a nebol badateľný rozdiel v čerstvo rolovaných boilies a v hotových boilies.

Nechcem tvriť, že s podobnou nástrahou nie je možné chytiť nejaké kapry, ale z niekoľko ročných skúseností evidentne vyplýva, že väčšie a skúsenejšie ryby sa začali boilies s týmito účinnými, ale chuťovo veľmi výraznými konzervantmi vyhýbať. Preto sa začiatkom 90-tych rokov začalo postupne experimentovať s používaním kvalitnejších a menej výrazných konzervantov. Postupne prišli na rad ďalšie chemické konzervanty ako parabeny, či sorbany, ktoré používajú niektoré firmy v hotových boilies do dnešných dní. Len pár firiem sa však rozhodlo na dlhšiu a podstatne náročnejšiu cestu vývoja hotových boilies s použitím konzervantov na prírodnej bázi. Je potrebné k tomu nespočetné množstvo pokusov simulujúcich podmienky v uzavretých vreckách vyložených vo výkladoch rybárskych obchodov, kde Vám na hotové boilies pravidelne svieti slnko, či podmínky 2 týždňovej výpravy počas intenzívnych dažďov, keď vlhkosť vzduchu je takmer 100% a všadeprítomné plesne či kvasinky v tomto období s obrovskou chuťou požierajú všetko čo nájdu.

Je to skutečná výzva, ale kto vydržal, získal za svoju odvahu a vytrvalosť doslova „Svätý grál” v podobe hotových boilies s prírodnými veľmi šetrnými stabilizátory takmer bez chute a zápachu.

V dnešnej dobe je teda konečne aj na našom trhu možné kúpiť hotové boilies v tej najvyššej kvalite, ktoré je bezpochyby minimálne rovnako účinné ako boilies doma rolované alebo komerčné mrazené. Pri zachovaní totožných receptúr vrátane všetkých tekutých aditív a atraktorov ako aj úplne identického postupu výroby bolo pri použití šetrnej konzervácie na báze prírodných látok dosiahnuté špičkového výsledku.

Boilies

A výsledky pri jeho používaní v praxi to len potvrdzujú. Kapry naozaj nepoznajú rozdiel a Vy konečne máte v rukách doslova dokonalú návnadu. Sú absolútne nenáročné na skladovanie – vydržia čerstvé veľmi dlhú dobu pri akýchkoľvek poveternostných podmienkach a jednoducho je môžete mať po celú dobu voľne uložené v originálnych obaloch.

Pre mňa je to perfektná situácia. Vo svojej taške s návnadami mám vždy dostatok kvalitného a vždy čerstvého kŕmenia. Stačí len otvoriť vrecko s boiliesom a môžem okamžite chytať. Či už som na krátkej „po-pracovnej akcii” alebo na dlhodobej výprave, vždy len vyberiem to správne vrecko s hotovým boilies a môžem okamžite loviť s perfektnou čerstvou návnadou/nástrahou.

Úlovok

Pokiaľ všetko boilies nespotrebujem, len ho vrátim do tašky, kde mi vydrží čerstvé do ďalšej výpravy. To Vám v skutočnosti usporí naozaj veľa starostí, financií a najmä času, ktorý môžete radšej venovať lovu rýb. Konečný verdikt je pre mňa jednoznačný. Rovnako ako tí najznámejší lovci veľkých rýb naprieč celou Európou a rovnako ako úplná väčšina mojich kamarátov a kolegov používam teraz prakticky len hotové boilies.

Kapor

Autor

Kvalitné hotové návnady v dnešnej dobe víťazia nad mrazenými vo väčšine aspektov, a aj pretože na hotové boilies lovím už niekoľko rokov, stalo sa pre mňa vďaka množstvu vyššie spomínaných výhod voľbou číslo jedna.

Okrem toho vzhľadom k výsledkom, ktoré som na kvalitné hotovky dosiahol, majú moju úplnú dôveru. A dôvera v to, čo používam a čo robím je pre mňa v kaprárine jednou z najdôležitejších vecí…

Honza „Carpkiller” Hubka

NIKL a CRU Team International

Tento článok sme Vám priniesli v spolupráci s NIKL

Rubrika: Kaprárina

O autorovi ()

Ak chcete, môžete pridať komentár: