Pstruh dúhový

Pstruh dúhový

Latinský názov: Oncorhynchus mykiss

Lovná miera (cm): 25

Doba hájenia: 1.1 – 15.4

Pstruh dúhový je nepôvodný druh, ktorý bol k nám privezený koncom 19. storočia. Dnes je rozšírený na všetkých svetových kontinentoch okrem Antarktídy. U nás je to ryba pomerne vysoko cenená, no v niektorých častiach sveta má negatívne vplyvy (najmä južná Európa, či Austrália)- vytláča pôvodné druhy, buď ich likviduje priamo alebo im preberá potravu. Pstruh dúhový dorastá do slušných rozmerov a pre športový rybolov je vyhľadávaný. Tieto ryby bojujú „ako draky”. Pstruh dúhový u nás zvyčajne dosahuje dĺžku 30- 50 cm, no dajú sa chytiť aj jedince okolo 70 cm s hmotnosťou 6- 8 kg. Medzinárodná rybárska asociácia IGFA považuje za rekord takmer 22 kilového pstruha dúhového, ktorého v roku 2009 ulovil Sean Konrad na brehu saskatchewanského Diefenbakerového jazera. Tempo rastu týchto rýb veľmi závisí od životného prostredia. Vo voľnej prírode je tempo rastu len o čosi vyššie ako u pstruha potočného, no pstruhy dúhové chované v zajatí, intenzívne kŕmené granulami rastú „ako z vody”.

Pstruha dúhového nájdeme tak v tečúcich vodách, ako i vo vodách stojatých. Na rozdiel od pstruha potočného, pstruh dúhový nie je tak náročný na úkryty (nájdeme ho v celom priečnom profile koryta), čistotu a teplotu vody. Tieto ryby všeobecne veľmi radi migrujú. Na zimu si hľadajú teplejšiu vodu, ktorá nezmŕza a po ich vysadení do riek by ste nemali čakať, že na mieste naskladnenia bude ich množstvo obzvlášť početné. Potrava pstruha dúhového je pomerne rôzna, malé jedince konzumujú hmyz, červy a slimáky. Na dravý spôsob prechádzajú až neskôr, no i tak u dospelých pstruhov rybky tvoria len cca 30 % ich potravy. Pomerne v prekvapivo veľkých množstvách pstruh dúhový požiera planktón (najmä v jazerách). Pri prijímaní potravy je aktívny od jari až do neskorej jesene.

Pstruha dúhového by ste si veľmi nemali mýliť s inými druhmi rýb v našich vodách, no ak si nebudete istí pozrite sa na chvostovú a chrbtovú plutvu, kde sa na rozdiel od iných salmoidov nachádzajú drobné tmavé bodky. V našich podmienkach sa pstruh dúhový pravdepodobne prirodzene nevytiera, i keď to nie je vylúčené. Ulovené duháky sú spravidla také, ktoré boli odchované umelo a v lovnej veľkosti vysadené do revírov. Tento fakt rybárom uľahčuje ich ulovenie pretože ich návyky prijímania potravy ani zďaleka nie u zhodné voľne žijúcimi divokými pstruhmi. V ich prirodzených podmienkach sa neresia na jar, u nás na jeseň. Neres pstruha dúhového prebieha podobne ako u pstruha potočného, ryby vytiahnu do vyšších polôh, do plytkej vody a vytierajú sa do hniezda. Samca od samička nie je ťažké rozoznať, samce majú hákovitú čeľusť a sú pestrejšie sfarbené oproti samiciam, ktoré sú farebne nevýrazné a objemnejšie s menšou čeľusťou. Samce pohlavne dospievajú trochu skôr ako samice, u oboch je to však približne medzi 2- 3 rokom života.