Karas striebristý

Karas striebristý

Latinský názov: Carassius auratus

Lovná miera (cm): nemá

Doba hájenia: nemá

Úplne na úvod článku o karasovi striebristom sa musíme zmieniť aj o karasovi obyčajnom ( zlatistom), aby nedošlo k zbytočným nedorozumeniam a koniec koncov je to celkom zaujímavé. Dnes ak sa povie karas, všetci zrejme máme na mysli karasa striebristého, no tento trend trvá iba posledných pár desaťročí.

Na počiatku 70tych rokov bol u nás ešte pomerne zriedkavý, no koniec 70tych rokov veľmi dobre vystihuje výrok doc. Ivana Sedlára, že sa jedná o mimoriadne agresívnu rybu, ktorá sa premnožila vo všetkých povodiach od Uhu až po Moravu. Pôvod karasa striebristého nie je jasný, zrejme pochádza z ďalekého východu a u nás bol zaznamenaný od r. 1962 na Dunaji. Karas obyčajný je rybou pôvodnou, ktorej stavy sa príchodom jeho „bratranca” výrazne redukovali resp. stále sa redukujú. Je to kvôli prispôsobivosti a spôsobu množenia karasa striebristého (viac info v ďalšom texte). Takto nevytláča len karasa obyčajného ale v podstate všetky kaprovité ryby.

Ako rozpoznať karasa striebristého od karasa obyčajného:

- karas obyčajný má mosadzne zelený chrbát, boky sú zlaté, plutvy špinavobiele

- chrbát karasa striebristého býva zväčša modrozelený, boky striebristo čierne, plutvy vodovozelené. Celkove pôsobí svetlejším dojmom.

- karas striebristý rastie rýchlejšie a dorastá do väčších rozmerov

- existujú aj ďalšie drobné rozdiely, napr. že karas striebristý ma väčší počet žiabrových tyčiniek alebo že okraj chrbtovej plutvy karasa obyčajného je vypuklý, zatiaľ čo plutva karasa striebristého je mierne vykrojená

Najpodstatnejší rozdiel však je, že karas obyčajný je celoročne chránený! Karas obyčajný (Carassius carassius) je niekedy mylne nazývaný zlatistým. Je to paradox, lebo zlatistým by sa mal podľa latinského druhového mena auratus nazývať skôr karas striebristý. Na Slovensku sa vyskytuje takmer vo všetkých tokoch, nenájdeme ho (zrejme) v rýchlo prúdiacich chladnejších riečkach a potokoch. V Európe je jeho výskyt nemenej výrazný, vyhýba sa len severu Európy a v najjužnejších oblastiach je tiež zriedkavý.

Zvyčajné úlovky karasa striebristého dosahujú 20- 25 cm a hmotnosť okolo 1 kg. Zrejme najväčší karas striebristý ulovený na Slovensku bol v roku 1995 pánom J. Sivákom z Bratislavy, vážil 3,6 kg. S rastom je to podobné ako u ostrieža, veľmi záleží na životných podmienkach, môže rásť veľmi rýchlo i veľmi pomaly. U nás sa dožíva do 7 rokov, maximálna hranica života je okolo 10 rokov.

Karas striebristý je hejnovitá ryba, ktorá nemá stále stanovisko. Karasy sa zdržujú pospolu, no pomerne často sa „združujú” aj s inými kaprovitými rybami (plotice, kapre i plekáče). Ideálne životné prostredie, ktoré mú vyhovuje najviac je charakterizované teplejšou vodou, bohatou vegetácioua skôr plytšiou ako hlbšiou vodou. Karas striebristý je však extrémne prispôsobivý a zvykne si (takmer) na čokoľvek. Väčšinou sa zdržuje pri dne v plytších vodách, do vôd hlbších migruje na zimné obdobie. Karasy sú všežravé, ich typickú potravu tvoria: mladé výhonky rastlín, červy a slimáky.

V dnešnej dobe už snáď neexistuje ryba, na ktorej lov by sa niekto nešpecializoval. Ak Vás zaujíma pár rád ako úspešne loviť karasy nasledujúce riadky určite neprehliadnite. Rady:

- karasa striebristého je možné s úspechom loviť od skorej jary do neskorej jesene

- ideálnymi nástrahami sú hnojové, či kostné červy, zrnká kukurice, lysovaný rohlík…

- v lete karas berie najlepšie pod mrakom ale za teplého počasia, na jeseň za to viac počas slnečných dní, na ochladenie je citlivý a jeho aktivita sa zníži

- berie nedôverčivo (najmä väčšie kusy), vyplatí sa použiť jemné náradie, vlasec hnedej alebo tmavozelenej farby

- z lovných techník je zrejme najobľúbenejšou plávaná, ale i feeder. Lovíme niekoľko cm od dna. Aby nástraha nezapadla do bahna, môžeme použiť polystyrén.

- Nahadzujeme neďaleko od brehu, k rastlinstvu či iným prekážkam, karasy nemajú radi otvorenú vodu a hlboké vody

- Vnadením extrémne zvýšime šance na úspech, no malé karasy sú veľmi žravé a vnadiť treba rozumne. Radšej častejšie a menšie dávky a radšek mäkšie gule ako tvrdšie.

I keď karas striebristý na to zrejme nevyzerá, je spájaný s množstvom zaujímavostí. Uvádzame niekoľko z nich. Katas striebristý je početne šľachtenou rybou, je praotcom rôznych akvaríjnych druhov ( karasov závojnatých, zlatých rybyčiek). Nie je nič nezvyčajné ak sa karas striebristý skríži s podobným druhom, je možné uloviť napr. „kaprokarasa”. Ten doslova vyzerá akoby bol napoly karas, napoly kapor, ako kompromis má aj 2 fúzy (kapor- 4,karas 0). U nás je plevelná ryba, ktorá sa rýchlo a vo veľkých množstvách rozmnožuje a má tuhší život ako ktorákoľvek iná tunajšia ryba. To sa prejavuje napríklad v tom, že je obľúbenou nástrahovou rybkou, ktorá prežije na udici aj niekoľko dní! Veľa rybárov by vedelo rozprávať príhody čo všetko ich karasy prežili, napr. že prežili vo vedre, ktoré ostali pár dní v zime na mraze a takmer všetká voda zamrzla, alebo že karasy prežili v miniakváriu celú zimu bez okysličenia vody…Tuhý život, masívne rozmnožovanie a veľká žravosť majú za následok vytlačovanie iných menej priebojných druhov, preto je vhodné, keď má karas striebristý vo vode dostatok predátorov. Extrémne zaujímavé je aj celé jeho rozmnožovanie, tomu venujeme celý záver tohto článku.

Enormný úspech množenia karasa striebristého sme zhrunuli do 3 nasledujúcich bodov:

1. Aby sa z ikier karasa vyliahol plôdik nemusí ich oplodniť karas!

V našich vodách žijú takmer výhradne samičky karasa, pomer samcov a samíc je zrejme okolo 1: 500. Samičky sa dokážu množiť vďaka genetickej anomálii, ktorá spočíva v tom, že k vyliahnutiu ikier postačuje mlieč akejkoľvek kaprovitej ryby. A teraz pozor! Z takto oplodnenej ikry sa (takmer vždy) vyliehne opäť len karas, presnejšie (takmer vždy) samička karasa. V praxi to znamená to, že ak sa do revíru, kde sa karas striebristý vôbec nevyskytuje, dostane čo i len jeden exemplár, napr. ako nástražná rybka, ktorá prežila, onedlho môže revír disponovať slušnou populáciou karasov. Zaujímavé ešte je, že vo svojej domovine sa v populácii karasa vyskytujú samce a samičky rovnomerne a čím ďalej je karas od svojej pravlasti, tým viac sa počet samcov zmenšuje.

2. Samička kladie obrovské množtvo ikier!

Na jeden výter to môže byť aj štvrť milióna.

3. Výter karasa prebieha pár krát za rok!

Karas striebristý dosahuje pohlavnú dospelosť medzi 2-3 rokom a samec má počas výteru treciu vyrážku. Rovnako staré samce sú od samičiek o čosi väčšie.